piątek, 8 marca 2013

Tarta Caprio

Postanowiłam podzielić się z Wami moim autorskim przepisem na tartę z surimi i ananasem :)

Przepis prosty i szybki a za to efektowny - czyli tak jak lubię :)

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego ( najlepiej chłodzone nie mrożone, ja miałam z Tesco)
- paluszki surimi,
- puszka ananasa (jak ktoś chce może być też świeży)
- ser żółty (wg uznania u mnie starczyło pół kostki kupionej w tesco w opakowaniu za jakieś 4,5zł),
- cebula
- 1/4 sera pleśniowego (niekoniecznie)
- masło
- mała śmietana 18% (lub 30%)
- jajko,
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie lub wg uznania)
- opcjonalnie można dodać: por/pieczarki/czerwoną lub żółtą paprykę

Wykonanie
Ciasto francuskie wyłożyć w blasze od tarty  , brzegi obcinając i tnąc na paski aby później zrobić szachownicę na wierzchu. Ciasto podpiec w piekarniku.
Ananas pokroić w cząstki,  surimi pokroić w cząstki,  cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle (podobnie pieczarki).
Ser żółty starkować na grubych oczkach. 
Jajko  i śmietanę skłócić ze sobą, dokładanie wymieszać na jednolitą masę , dodać przyprawy do smaku i żółty ser.
W misce mieszamy ananas, surimi, zeszkloną cebulę i inne dodatki, zalewamy  śmietaną z jajem i  serem.
Mieszamy dokładnie, rozkładamy na podpieczonym cieście francuskim, układamy szachownicę z pokrojonej w paski reszty ciasta francuskiego, a w  "puste pola szachownicy" układamy małe plasterki dowolnego sera pleśniowego.  Zapiec w piekarniku w temp ok 180 - 200 st. C.

EFEKT:


SMACZNEGO!!!


P.S. Można jeść z sosem pomidorowym lub jogurtowym dla wzmocnienia delikatnego smaku tarty. Napiszcie czy Wam smakowało jak wypróbujecie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz