czwartek, 28 lutego 2013

Sałata z avocado i serem pleśniowym

Przepiśnik, który dostałam razem z wędrującą książką, zmotywował mnie do zapisania w nim oraz podzielenia się z Wami prostą, ale bardzo smaczną i efektowną sałatką, którą można zrobić w parę minut.



Składniki:
- opakowanie mixu sałat (np. z biedronki) lub sałata lodowa,
- mała papryka czerwona i żółta,
- avocado,
- różowe winogrona,
- ser pleśniowy ( ja miałam z ziołami)
- opcjonalnie owoce tropikalne z puszki,
- sos winegret ( oraz sos balsamiczny o ile ktoś taki posiada )



Wykonanie:     
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki, papryki myjemy, czyścimy, kroimy w krótkie paseczki,
winogrona myjemy, jeśli są duże  kroimy na cząstki, podobnie z owocami tropikalnymi. 
Avocado obieramy. Ser pleśniowy kroimy na cienkie i nieduże kawałki.
 W półmisku układamy: sałatę, paprykę, winogrona , pokrojone avocado ( mogą być plasterki), następnie polewamy wszystko sosem winegret ( ja miałam taki z paczki), potem kolejno układamy  na sałatce owoce tropikalne i ser pleśniowy. 
Całość można z góry polać   i udekorować sosem balsamicznym, który nada bardziej intensywny smak.
 Do sałatki pasują grzanki z bagietki z masełkiem ziołowym.
Co ważne avocado nie lubi długo leżeć więc najlepiej jeśli przyrządzamy sałatkę na pół godziny przed podaniem.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) Mam ocet balsamiczny ale jego zapach mnie odtrąca :/

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, wpadnij na konkurs na moim blogu - do wygrania 30$ na zakupy w Chicnova :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń