piątek, 11 stycznia 2013

Domowy likier krówkowo-orzechowy


W sobotę będziemy drugi razy przyjmować gości na naszym pięterku, pierwszy raz gościliśmy braci męża i przyjaciela w sylwestra, teraz pora na kuzynkę z mężem i Paulinką :)

Na tą okazję przygotowałam już pyszny likier krówkowo - orzechowy.


Przepis banalnie prosty:
- 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej 
( ja miałam z biedronki, może być smakowa)
- 0,25 l. wódki Soplica Orzech Laskowy (jak na zdjęciu)
- trochę przegotowanej wody.

Masę toffi z puszki wyjmujemy do wysokiego naczynia, miksujemy na wolnych/średnich obrotach i powoli dodajemy alkohol. miksujemy tak długo aż krówka połączy się z wódka. Osoby, które lubią delikatniejsze likiery bez mocnej alkoholowej nuty, mogą tak jak ja dodać przegotowaną wodę (o temp. pokojowej najlepiej), likier będzie wtedy bardziej wodnisty i delikatniejszy w smaku.

Dziś po długim spacerze i wizycie w urzędach odnośnie stażu i wyrobienia nowego prawa jazdy relaksuję się przy kawie podanej w pięknej filiżance.



Potem pomyślę nad ciastem. Może zrobię coś na bazie królewskiego, a może standardowo jabłecznik?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz